|
Heb je grote hoeveelheden snoeihout waar je van af moet? Niks is makkelijker dan een takkenwal, mits je wat plaats hebt. Klop 2 rijen palen stevig in de grond, met zo’n meter afstand tussen beide rijen. Als je takken lang genoeg zijn (minstens 2 meter) dan volstaat een onderlinge afstand van 1 meter. Zijn je takken korter, dan moeten de palen dichter opeen. Je kan de takken in de lengterichting ertussen gooien en af en toe eens aanstampen. Bij te sterk vertakte exemplaren moeten de stevigste zijtakken wel afgezaagd/afgekapt/afgeknipt worden, dus een kettingzaag, handzaag, hakbijl en takkenschaar zijn het gepaste gereedschap.
Anders krijg je geen compacte takkenwal. Gewone es en wilg zijn hiervoor een makkie, maar Hazelaar, Olm en vooral Meidoorn zijn schrikwekkend ambetant omdat ze naar alle kanten uitsteken. Die vragen dus wat extra knip- en hakwerk. Er gaat redelijk wat hout in zo’n wal maar na enkele jaren is die al flink gezakt om plaats weer te maken voor nieuw snoeihout.
De takkenwal zelf is een ideale leef- en broedplaats voor kleine vogeltjes, zoogdiertjes zoals egels, heel wat insecten en ook voor een resem zwammen. Een teveel aan takkenmateriaal kan je ook verhakselen tot houtsnippers voor de aanmaak van compost , tuinpaden of een nieuw perk
|
|