Zaad in kleine pakjes is meestal duur en ontgoochelt nog al eens bij de opkomst. Bovendien zijn de meest originele en wat zeldzamere soorten soms moelijk te vinden.
Zelf een aantal planten in zaad laten komen is dan een zeer interessante oplossing.
Je kan er dan volgend jaar mee verder kweken, ze omruilen voor andere nieuwe soorten of ze wegschenken aan je buren vrienden kennissen of mede-permacultuurders.
Gelukkig kan je via internet zaadhandels dikwjils erg leuke koopjes doen. Niets zo verassend als zaadjes die komen piepen en uitgroeien tot een speciale varieteit. Blijf proberen en experimenteren en wordt opnieuw onafhankelijk van de voedingsindustrie en genetisch gemodifieerde zaadleveranciers.
Prikkel elkaar met nieuwigheden om te voorkomen dat we binnen een paar jaar nog alleen GGO zaden kunnen krijgen van de grote zaadconcerns die financieel gewin centraal stellen. Biodiversiteit is zeker niet hun grootste bekommernis.
Hebben we dan niets geleerd van de bankencrisis en financiele crisis ? Of wacht je op een wereldomvattende milieucrisis ... voedselcrisis ... gezondheidscrisis ... Informeer jezelf en ga over tot actie voor het echt te laat is !
Zelf uitzaaiing groenten in een permacultuur tuin.
Als je in je saladetuin of algemeen in een permacultuur tuin een deel van je planten in zaad laat komen en volledig afrijpen, valt er heel wat zaad gewoon op de bodem. Daaruit groeien het volgende jaar spontaan nieuwe plantjes uit. Zelf heb ik dit al meegemaakt bij Daikon, radijs, snijbiet en slodderkool. Waarschijnlijk lukt het ook bij heel wat andere planten. Veel minder te zaaien en altijd gratis en sterk groentemateriaal.
Wereldbevolking voeden met gemanipuleerd zaad ?
Voeding en gezondheid in handen van multinationals