Smeerwortel of Comfrey (Symphytum Uplandicum of Officinale), familie ruwbladige - boraginaceae Hoewel smeerwortel nog steeds als onkruid gezien wordt door veel tuiniers beschouw ik deze plant als een geweldige aanvulling in mijn eetbare tuin. (ook ivm met compost en smeerwortelgier) Niet alleen zijn de jonge bladeren en scheuten lekker in de salade of soep maar smeerwortel kan zoveel meer. Het wordt afgeraden om grote hoeveelheden te nuttigen.
Door zijn diepe wortelstelsel is het in staat mineralen diep uit de aarde naar boven te halen. Dit samen met de snelle groei maakt smeerwortel tot een ideale mulchplant.
Smeerwortelbloem rood of wit
Smeerwortel waardevol als meststof en compost
Als je voorkeur uitgaat naar biologisch tuinieren, dan is deze plant van onschatbare waarde, omdat het blad zeer rijk is aan kalium stikstof en fosfor. Een aftreksel van de smeerwortel levert dan ook een uitstekende vloeibare mest voor tuin- en kamerplanten. Ook je salade of kruidentuin wint erbij.
Tot 3 keer per jaar af te snijden en te gebruiken als mulch of in compost. De plant trekt zowel wormen als hommels en bijen aan en die zijn zeer welkom in elke tuin. Naast bovenstaande voordelen wordt de plant al tijden gebruikt als wondhelend geneesmiddel.
In de homeopathie wordt smeerworteltinctuur gebruikt bij beenderziekten, brandwonden en blauwe plekken. De werkzame stof is allantoxefne, dat door de huid wordt geabsorbeerd. Inwendig gebruik wordt echter afgeraden, omdat de stof in geconcentreerde vorm carcinogeen zou kunnen zijn. Van de bladeren werd ook thee getrokken: het zou kunnen helpen tegen diarree, darmzweren en aandoeningen van de luchtwegen en longen.
Als je er eind april, begin mei op uittrekt kan je enkele jonge planten uitdoen uit de gracht/boskant en die op een vochtige niet al te zonnige plek in je tuin een plaats geven. Een goede tuinaanwinst.
Soorten smeerwortel volgens Wikipedia
Smeerwortel (Symphytum) is een geslacht van planten in de ruwbladigenfamilie (Boraginaceae). Het geslacht bevat overblijvende planten, meestal kruiden, geen struiken of bomen. De kelk is tot een kwart of geheel ingesneden. De bladeren zijn langwerpig tot lancetvormig en afwisselend geplaatst.
In Nederland en België komt alleen de gewone smeerwortel (Symphytum officinale) voor, maar de ruwe smeerwortel (Symphytum asperum), een soort uit de Kaukasus, is hier en daar in Nederland ingeburgerd.
Ook de kruising tussen deze beide Symphytum uplandicum is soms te vinden. Daarnaast is er ook nog de knolsmeerwortel (Symphytum tuberosum).
Naast de natuurlijke soorten zijn er voor de tuin een aantal gekweekte cultivars te koop, zoals: - Symphytum ‘Azureum' - Symphytum grandiflorum 'Goldsmith' - Symphytum grandiflorum ‘Wisley Blue'
Smeerwortelzalf als EHBO bij allerlei kwetsuren
Smeerwortelzalf valt onder de EHBO kruiden door de snelle helende en ontstekingsremmende werking. Dit kruid wordt voornamelijk als zalf gebruik. Vanwege de reinigende en bloedstelpende werking kan je deze zalf ook op wonden smeren (deze wel eerst goed ontsmetten met bv. de goudsbloemzalf). Smeerwortel verbetert de doorbloeding en vermindert zwellingen. Goed te gebruiken bij allerlei sportblessures, bij spier en zenuwpijn, zwellingen, vochtophopingen en verstuikingen. Prima te gebruiken bij herstel van weefsels en botten.
Dit superkruid bewerkstelligt meestal een opmerkelijk goede en snelle verbetering van de klachten.