Rode Bieten : echte gezondheidbommen

Biet of Beta vulgaris is helemaal niet vulgair

De oude Grieken beschouwden het gebruik van de biet als een manier om het bloed af te koelen.
De Romeinen namen dit over en gebruikten het bietensap als middel tegen koortsige toestanden, speciaal bij kinderen in de groei. In latere tijden vond men dat de biet een zeer duidelijk regulerend effect op het spijsverteringsstelsel had.

Vanuit de signatuurleer, waarbij men ervan uitgaat dat elke plant zelf laat zien wat haar sterkste geneeskrachtige kant is, werd verondersteld dat de biet, vanwege haar sterke rode kleur goed was voor het bloed.
Het ijzergehalte is niet bijzonder hoog, maar het ijzer bevindt zich wel in een vorm die voor het organisme gemakkelijk te verwerken is.
In de rode biet zit ook een goede hoeveelheid mangaan.
Dit nog niet zo bekende mineraal zorgt voor een optimale werking van een aantal, dat nodig zijn voor de verwerking van vitamine C, biotine en B 1. Het helpt bij de vorming van schildklier hormoon, de vertering van voedsel en de werking van het zenuwstelsel.
- Bieten zijn een goede bron van foliumzuur
- Rode biet is rijk aan kalium
- Bieten bevatten een weinig vitamine C
- Rode bietenblad blad is rijk aan bèta caroteen, calcium en ijzer

Dubbel gebruik van bietenbladeren en knol

Rode bieten hebben eetbare bladeren die bètacaroteen, calcium en ijzer bevatten.
Het blad kan op dezelfde manier worden gekookt als spinazie. (of rauw in een slaatje gemengd)
In oude beschavingen at men alleen de bladeren en werd de biet zelf als medicijn gebruikt voor klachten als hoofdpijn en kiespijn.

Het dubbel gebruik van knol en bladeren of loof gaat ook bij bvb : radijzen, rapen, jonge wortelen, rammenas, koolrabi en venkel. Jonge bladeren van Mierikswortel komen eveneens in aanmerking.

Rode Bieten zijn echte gezondheidbommen


Meer Superfoods - Supervoedsel

Rode bieten in de gezonde keuken

Tegenwoordig eet men meestal alleen de biet rauw, gekookt, in azijn ingelegd of ingeblikt.
Bieten hebben het hoogste suikergehalte van alle groenten: per 100gr bevat een biet het equivalent van een volle theelepel natuurlijke suikers.
De rode biet is familie van de suikerbiet, die vroeger alleen als dierenvoer werd gebruikt, maar nu wordt geoogst voor de sucrose.De smaak en de structuur van bewerkte bieten zijn vergelijkbaar met die van verse bieten.
Azijn geeft bieten een pittiger smaak, maar het inleggen vermindert wel aanzienlijk het gehalte aan voedingsstoffen, zowel van vitaminen als van mineralen.
Tip : Eenvoudig rode biet rauw tot sap mixen in een Vitamix Blender
Een gezond aperitief :blenden met verse kurkuma, stuk gemberwortel, appel en apelsien ...

Stimuleer je immuunsysteem met de rode biet

Rode bieten zouden het immuunstelsel stimuleren en veel kankerbestrijdende stoffen bevatten, maar het volksgeloof dat deze groente kanker kan bestrijden, is echter (nog niet) sluitend bewezen.
(misschien is het ook nog nooit echt onderzocht, omdat niemand iets verdient aan een rode biet)
Zie ook www.kanker-is-een-schimmel.be --- Nieuwe info : www.bob-beck-protocol.be

De voedingswaarde van verse gekookte bietjes is net zo hoog, of zelfs hoger als die van ongekookte bieten.
(maar de gezondmakende energie ervan gaat sterk achteruit - kies dus eerder voor rode bieten rauwkost)
Het gehalte aan de meeste mineralen is mogelijk hoger, zoals het gehalte van kalium bijvoorbeeld, dat de hartslag, bloeddruk en zenuwfunctie reguleert. Het vitaminegehalte loopt natuurlijk terug, bvb de hoeveelheid vitamine C en verder gaat er foliumzuur verloren. Uiteraard worden rode bieten dan ook best rauw geraspt in een frisse salade gegeten. Echt lekker recept

Rode bieten bladeren kunnen dienen als Spinazie

De donkergroene uitlopers van de biet moeten niet versmaad worden omdat zij rijk zijn aan caroteen en mineralen.
In kleine hoeveelheden kan er sap van gemaakt worden en aan andere sappen worden toegevoegd terwijl ze gestoomd een goed en goedkoop alternatief zijn voor spinazie. (tweemaal eten dus)

De rode kleurstof uit de biet heet bètacyaan en bevordert de celademhaling.
Daarom wordt het rode bietensap vaak als gezond beschouwd bij kanker. (in het Moermandieet)
In Frankrijk en Hongarije is veel geëxperimenteerd met het gebruik van grote hoeveelheden bietensap (zo'n kleine vier liter per dag) bij de behandeling van kwaadaardige ziekten.
Hoewel er enkele hoopgevende resultaten zijn, is het mogelijk nog te vroeg om vergaande conclusies te trekken.

Behalve veel mineralen bevat de rode biet veertien aminozuren waaronder glutamine en asparagine, evenals 7-methylxantine dat een vochtuitdrijvende werking bezit en dat erg op theofyline lijkt.

Rode bieten als gezonde koolhydratenbron

De gehele bietenfamilie, waaronder ook de suikerbiet, is rijk aan gemakkelijk te verteren koolhydraten.
Desondanks bevat ze niet veel calorieën.
Aangezien koken het vitaminegehalte verlaagt, wordt de biet meestal in therapeutische zin gebruikt als rauw bietensap. De smaak heeft een stimulerend effect op de zenuwen van de tong en van de darmen.
In Duitsland is het gebruik van bietensap wijd verspreid, al dan niet nadat er een melkzure vergisting in heeft plaatsgevonden.
Het sap wordt daar in gepasteuriseerde vorm in flessen verkocht als een krachtig middel om het herstel na ziekte te bevorderen. We mogen daarom concluderen dat bieten goed zijn bij algemene zwakte.
In combinatie met andere sappen, speciaal van wortel en komkommer, is rodebietensap niet alleen een uitstekende bloedopbouwer, maar ook een van de beste therapieën voor seksuele zwakte, nierstenen, galblaas-, nier-, lever- en prostaatklachten.

Rode biet positief voor de darmfunktie

Door verbetering van de darmfunctie wordt het opnemen van voedselbestanddelen verbeterd, wat zeer belangrijk is.
Ongekookte bieten zijn veel langer houdbaar dan veel andere groenten. Als je ze kookt, is het belangrijk ervoor te zorgen dat de huid niet beschadigd wordt.
Als dit gebeurt, kan de rode kleurstof in het kookwater komen en blijft er een heel bleke biet achter, die er onaantrekkelijk uitziet. Mocht het huidje van de biet toevallig toch beschadigd zijn, dan kan het lekken van de kleur voor een groot deel teruggebracht worden door een paar druppeltjes citroensap of appelwijnazijn aan het water toe te voegen. Schil daarom bieten pas na het koken.
Dit voorkomt dat uw kookgerei verkleurt door het 'uitlekken' van de sterke rode kleurstof bètacyanine. Dit pigment haalt men uit bieten om er de levensmiddelen kleurstof 'bietenrood' van te maken - een kleurstof voor voedingsmiddelen variërend van ossenstaartsoep tot ijs en van hamburgers tot drop. Rauwkostrecept

Rodebietensap is vloeibare gezondheid

Rodebietensap heeft verder een versterkend effect op de darmperistaltiek terwijl het tegelijker-tijd krampen in de darm opheft (dit noemen we spasmolyse).
De urine-uitscheiding stijgt met ongeveer 50% gedurende 22 uur.
Ook bevat de biet veel rutine (vitamine P), en wel tien keer zoveel als vitamine C.
Dat wil zeggen dat ook bij ziekten aan de bloedvaten veel heil te verwachten valt van het gebruik van rode biet. Om het ontstaan van nitrosaminen (dit zijn giftige stikstofverbindingen) uit het aanwezige nitraat in het bietensap te voorkomen, is het raadzaam wat citroensap / mandarijnsap / appelsiensap of vitamine C poeder door het sap te mengen.

Roze urine of rode ontlasting van rode biet?

Er is geen reden tot bezorgdheid als uw urine of ontlasting na het eten van bietjes wat roze lijkt. Ouders die hun baby voor het eerst gepureerde bietjes geven, schrikken vaak van de roze luiers. Maar dit wijst alleen op het erfelijk onvermogen om bètacyanine, het rode pigment, te verteren. Deze ongevaarlijke stof verlaat het lichaam dan gewoon weer.

Artikel met toelating van Rudolf De Wit :

Tip na het zaaien van rode bieten of beta vulgaris

Indien na het zaaien van rode biet de plantjes wat te kort bijeen staan om ze te laten uitgroeien tot volwaardige bietjes, dan kan je die vooralsnog uitdunnen en opnieuw planten op een vrije plaats.
Dat geeft je ook de kans ze voldoende diepte te zetten, waardoor je mogelijk grotere kroten bekomt.
Maak bv met een handpreiplanter gaatjes om de 15/20 cm.
Goed bewateren en na een week à 14 dagen, staan ze er terug fris bij.
Vroeg binnen zaaien vanaf eind februari of begin maart helpt om voldoende grote knollen te bekomen.
Je kan ze ook dichter op elkaar zaaien of planten en daarna uitdunnen en gebruiken als bladsla en/of biet voor sap of soep.
Zie ook zelfuitzaaiende pluktuin

Rode bieten bewaren door inkisten of inkuilen

Als je rode bieten gedurende enkele maanden wilt bewaren, kan je ze inkisten. (of inkuilen)
Het (eetbare) loof laat je best aan de biet zitten tot het verwelkt is.
Op die manier beschadig je de groeipunt niet.
Dat is essentieel voor de bewaring. De bieten kunnen namelijk weer nieuw blad vormen.
Ze blijven aan de groei en worden dan zeker niet slecht.
Stop ze grotendeels onder in luchtige grond om ze vochtig te houden, want indien ze uitdrogen, riskeren ze ongenietbaar en vezelig te worden.
Je kunt de bieten ook in een kist met zand bewaren.
Mogelijk helpt het om er enkele kranten over te leggen (om het doorschieten te beperken).
In geen geval mag er vorst bij de bieten kunnen.
Enkele graden boven nul is de ideale bewaartemperatuur.
Hoe warmer je de rode bieten bewaart, hoe sneller de hergroei en de kwaliteit afneemt.
Op die manier bewaard, kan je er tot in de lente van genieten.
De rauwkost bereiding als salade is bij uitstek de meest gezonde.

Rode biet rauwkost recept tegen bloedarmoede

Wat dacht je van een mengeling van rode bietjes als rauwkost met een zachte appel (50/50) en wat versgeperst appelsiensap en verse bieslook of pijpajuintjes.
Borstel de rode bieten schoon, snij de appel en rode biet in partjes en rasp die fijn zoals worteltjes in een keukenrobot.
Vers geperst citroen, appelsien of mandarijnsapsap toevoegen (voorkomt oxidatie) en versnipperde bieslook naar believen.
Deze rodebietensla is ideaal na een bevalling, een operatie of kwetsuur met veel bloedverlies.

Je kan rode bieten ook gebruiken in rodebietensap, rode bietensoep of rode bietenstoemp, stoempot of puree.
Denk bij het maken van rodebietensoep aan het gebruik van de krachtige Vitamix Blender .

Rode bietensalade Jamie Oliver en Jeroen Meus

Jamie Oliver maakt er gebruik van in zijn rode bietensalade met feta.
Ook Jeroen Meus zit niet verlegen om een rode biet in zijn dagelijkse kost :
"Salade met rode bietjes, spek en zachte belgische kaas"

Recept Rode Bietensoep met Aardpeer

Laat een klontje boter smelten in een soepketel op middelmatig vuur.
Schil een ui en de wortel, snijd ze in stukjes en gooi ze in de soepketel.
Maak een prei en selder schoon, snijd ze in stukjes en laat ze mee stoven.
(Zet het vuur wat lager als het te hard gaat of als je niet kan volgen met de groentjes.)
Schil de rode bietjes en aardperen (ja dat is lastig met die knobbeltjes, maar doe toch maar je best), snijd ze in stukjes en laat ze mee stoven.
Giet een liter groentenbouillon bij de groentjes en breng aan de kook.
Laat op een zacht vuur ongeveer een tiental minuten koken.
Mix de soep fijn en roer er een scheutje room door zodat de soep een beetje rozig wordt.
Breng de rode bietensoep nog wat op smaak met peper en zout en garneer met peterselie of koriander.
Geef er wat zure room bij die de gasten er naar believen kunnen doorroeren.

Wat heb je nodig voor deze bietensoep met aardpeer

klontje boter , 1 ui , 1 wortel , 1 prei , 1 stengel selder
3 verse rode bietjes , 250 g aardperen
1 à 1,5 liter groentenbouillon (afhankelijk van hoe dik je de soep wilt)
een scheutje room , peper en zout
verse peterselie of koriander
zure room (voor erbij)

permaculture - terra preta - zwarte aarde - compost tea makers - growing solutions - extractors - compostzeef - wormtoren - rolzeef - houtsnippers - mulchen - groenten - kruiden - fruit - eetbare tuinen - permakultuur - transition towns - stevia rebaudiana - honingkruid - suikerplantje - suikerblad - oerprei - compostzeef - wormenmest - naakslakken - knoflookthee - fukuoka seedballs - natural farming - guerillia gardening - datcha - zelfvoorziening - survival - forest gardening - vergeten groenten - samentuinen - velt - pasar boomt - chicken tractor - farm for the future - plukrijp schriek - verhakselaar - scheppach - shredder - excalibur - dehydrator - aardpeer - zonnewortel - pot je eigen pil - james wong - agrigips - landbouwgips - daslook - smeerwortel - venkel - woestijnvorming - woestijnbestrijding - compostmolen - bijenhotel - industrial agriculture - roller crimper - lasagna gardening